"Catootjes konijntjes"

 

                            

                                      

 Moeten zijn nageltjes en tandjes geknipt worden?

  Nageltjes: De nageltjes van een konijn moeten af en toe geknipt worden. Dit zal ongeveer 2x per jaar nodig zijn .Zie: De verzorging .

Tandjes: Het is niet normaal dat de tandjes van een konijn geknipt moeten worden. Als dat nodig is, dan  heeft  uw konijn een gebitsafwijking. Heeft uw konijn een gebitsafwijking waardoor de tanden doorgroeien of omkrullen, dan kan u de tanden knippen of laten knippen om het konijn onnodig lijden te besparen. Het konijn kan namelijk niet goed eten met een verkeerd gebit en zal daardoor ondervoed raken. ( Soms is het helaas nodig om een konijn met een fout gebit te laten inslapen)

____________________________________________________________________________________________________________________

Uit: KONIJNEN  101 vragen aan dierenarts Henk Lommering (1990)

Moeten de nagels van een konijn geknipt worden?

Het is belangrijk regelmatig de nagels van het konijn te controleren. Konijnen die los door de kamer mogen lopen of een buitenren hebben, zullen niet snel te lange nagels krijgen, maar maar ook daar is een controle af en toe op zijn plaats. Vooral bij oude dieren komen te lange nagels regelmatig voor. De nagels van een konijn zijn te lang als ze in allerlei vreemde bochten onder het voetkussentje van het pootje staan. Let er op dat een konijn aan de voorpoot 5 nagels en aan de achterpoot 4 nagels heeft. e lange nagels vormen voor het konijn een handicap. De dieren bewegen minder, komen in het ergste geval minder naar de voer en drinkbak en kunnen daardoor vermageren. De nagels kunnen geknipt worden met een scherpe tang of schaar .Pas er voor op niet in het "leven"te knippen. Het gedeeltje van de nagel dat vlak bij de teen zit, bevat namelijk zenuwen en bloedvaten. Indien u daar in knipt, gaat de nagel bloeden en heeft het dier pijn. Weet u niet precies tot hoever u kunt knippen, ga dan naar een dierenarts of raadpleeg een ervaren konijnenhouder.

 

Wanneer moet ik de tanden van mijn konijn knippen?

Zoals iedereen wel bekend is , is een konijn een knaagdier. Voor dit "knagen"zijn ze uitgerust met 6 snijtanden , 4 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak. Deze snijtanden groeien het hele leven van het dier gewoon door. Door de bewegingen die de snijtanden tijdens het knagen ten opzichte van elkaar maken, slijten ze af en blijven daardoor vlijmscherp. Het is nu eenvoudig in te zien dat de tanden niet goed afslijten als boven en ondersnijtanden niet goed op elkaar passen. Dit kan veroorzaakt worden door standsveranderingen van de boven en onderkaak( meestal een erfelijke kwestie)of door het ontbreken van één van de snijtanden. Het gevolg van dit alles is dat één of meerdere snijtanden niet goed afslijten en dus gewoon doorgroeien. Aangezien deze tanden per 5 weken wel een centimeter kunnen groeien, ontstaan snel lange, enigszins kromme tanden..Deze tanden worden "olifantstanden"genoemd .Door deze lange tanden zullen de konijnen niet meer voldoende kunnen eten en een vermagering is dan ook in vele gevallen het gevolg. De enige remedie die is de lange tanden te knippen. Begin daar niet zelf aan aangezien er met de tandentang zeer snel schade aan de andere structuren in de mond  toegebracht kunnen worden. Soms is het eenmalig inkorten van de lange tanden voldoende, maar in de meeste gevallen dienen deze tanden regelmatig( om de 2 tot 3 maanden) geknipt te worden. Controleer de tanden van het konijn dan ook op gezette tijden., zodat u snel weet waneer de afslijting te wensen overlaat De tandcontrole is eenvoudig uit te voeren door met duim en wijsvinger rustig de onder en bovenlip van het konijn op te tillen.