"Catootjes konijntjes"

 

                            

                                      

Kan een konijn in de winter ook buiten blijven?        

Een gezond konijn kan in de winter gewoon buiten blijven.  

* Zorg dat het hok niet op de tocht staat  . 

* Zorg voor een droog hok. Een hok die niet lekt en met een droge"vloerbedekking"( zaagsel , stro en hooi)

* Is het erg koud, geef wat extra stro..en schud voor de nacht het stro wat op, zodat het losser wordt. Uw konijn kan hier dan onder kruipen als hij dat wil.

* Is het erg koud en waait het....hang iets voor het hok , zodat het konijn niet in de wind/tocht hoeft te zitten. Plaats eventueel een nachthokje in zijn hok , waarin hij zich kan verschuilen.

* Bevriest het water? Haal het waterflesje s'nachts weg ( het flesje zal kapot vriezen) en geef de volgende ochtend vers water. Als het water overdag ook bevriest, het waterflesje regelmatig weghalen ..en weer terughangen.

*

*Uit: KONIJNEN  101 vragen aan dierenarts Henk Lommering (1990)

Kan ik  in de winter mijn konijn buiten laten zitten?

Konijnen hebben een goed isolerende, dichtbehaarde vacht .De dieren kunnen dus goed tegen kou en kunnen derhalve in de winter, als het koud is, buiten in het hok blijven. Op deze algemeen regel vormen dieren met een dunnen beharing zoals Angora, de Engelse Hangoor of de Rex echter een uitzondering .Het is beter deze dieren tijdens strenge koude binnen te halen. Waar alle konijnen niet tegen kunnen , zijn vocht en tocht. Zowel vocht als tocht tasten het isolerende vermogen van de vacht aan met het gevolg dat het dier het koud krijgt en snel ziek wordt. Zorg er daarom voor dat er geen kieren of gaten in het hok zitten waardoor het kan tochten. Ook dient er een soort afdakje boven het hok gemaakt te worden zodat er geen regen in het hok kan vallen. Hebben de najaarsstormen er toch voor kunnen zorgen dat het in het hok nat geworden is, maak deze dan zo snel mogelijk schoon en droog. Vergeet niet dat een konijnen dat in de winter buiten blijft een hogere stofwisseling zal krijgen en dus ook meer gaat eten.