"Catootjes konijntjes"

 

                                         

 

     

 

 

 

 

 

 

 


Kosten vaccinatie               2004

 

 

 

●Als u als konijnenfokker denkt: Dat is mij veelte duur , dan denkt u waarschijnlijk: Enten van 1 konijn kost (bijvoorbeeld) 20. Dat is dan voor 40 konijnen 40 x 20 .En dat is inderdaad veel geld. Maar waar wij vaak niet aan denken of niet weten: De entstof voor konijnen is verpakt in een ampul waar entstof in zit voor 10 konijnen. Deze vloeistof is, eenmaal aangebroken, aan bederf onderhevig. De dag erna, of een aantal uren erna is dit niet meer bruikbaar.( Dercunimix = +/- 2 uur houdbaar na gebruik 1e enting). Als we dus n konijn laten enten moeten we toch de hele ampul betalen. Als we 10 konijnen laten enten moeten we ook n ampul betalen. En veel dierenartsen melden: we maken een prijsafspraak met de fokker.

 

Het lijkt vaak meer te kosten dan het in werkelijkheid is.

 

Overweegt u ook te laten enten? Bel uw dierenarts eens op en vraag wat dat moet gaan kosten. Bel eventueel ook andere dierenartsen.

 

Er was een dierenarts die mij meldde: ik bezoek soms een speciaalclub en dan betaalt men 1,50 per konijn. Ik neem aan dat de vereniging dan het consult voor die dierenarts betaalt: het komen naar die vereniging.

 

● Het is niet toegestaan dat de konijnenfokker zelf ent !

 

●16/100 Fokkers zeggen zelf te vaccineren os wel eens zelf gevaccineerd te hebben.

 

Ik heb hier navraag naar gedaan: Een aantal fokkers meldt zelf wel eens gevaccineerd te hebben. Mag dit volgens de wet? Is het dus toegestaan, of knijpt men een oogje dicht?

 

Hierop het antwoord: Het is niet toegestaan dat de eigenaar zelf zijn konijnen ent. De entstoffen zijn UDD middelen en dienen Uitsluitend Door de Dierenarts toegediend te worden. Dit is anders met antibiotica: dit zijn UDA middelen en mogen door de dierhouder wl zelf toegediend worden.

 

Men knijpt ook geen oogje dicht. Als de overheid dit weet dan worden zware boetes tot wel  900 euro uitgedeeld.

 

●15/20 Dierenartsen geven aan een entingspreekuur voor konijnen te hebben. Op een dergelijk spreekuur is vaccinatie goedkoper. Dit omdat de dierenarts de aangebroken flacon niet voor 1 konijn hoeft te gebruiken en daarna weg te gooien.

 

Naast dat zelf enten verboden is, krijgt men ook geen entbewijs.

 

Men kan dus ook niet aantonen, wat voor enkele tentoonstellingen verplicht is, dat de dieren gent zijn.

 

Hoe ziet een entbewijs (attest) eruit?

 

Zie:  http://www.raskonijn.be/attest_vaccinatie_konijnen_nl.pdf