Index                                                        

 

 

 

Bron: Clubblad NHDC december 2007    

Kwaliteitsverbetering hoe doe ik dat?   Door Nico Kouwen . Fokker Nederlanse Hangoor Dwergen

 

Als fokker van ons mooie ras merk ik steeds weer hoe mensen moeite hebben om een selectie te maken om een steeds betere en vaste lijn te krijgen in de fokresultaten, enkele tips en mijn ervaring kunnen u misschien helpen om voor het komende fokseizoen een scherpere kijk te krijgen op een betere Nederlandse Hangoor Dwerg .

We hebben fokkers in onze club die zeggen ,dit wist ik al lang, ook zijn er fokkers [vaak beginners] die toch info moeten krijgen van die mensen die okervaring hebben.

       Een aantal aspecten zou ik willen behandelen:

Onze Nederlandse Hangoor Dwerg is een type dier, dat betekent dat u eerst moet zorgen voor fokdieren, zowel ram als voedster met een kort en breed type en een mooi kopprofiel. Verwacht van lange smalle dieren geen goed eindresultaat. Gewicht aan de hoge kant vind ik voor fokdieren een pr, een goed basis dier die iets te zwaar is kan prima gebruikt worden. Er mag onderscheid zijn tussen show dieren en fokmateriaal. Het is beter met minder dieren te fokken dan maar massa's dieren die geen type hebben, wees daar maar eens kritisch in.

De Bouw is zeker zo belangrijk, en zegt veel over het type we moeten eerst onze basis voor elkaar hebben [eerst bouwen en dan schilderen] dus let op stevige voorbenen, korte achterbenen, let op uitstaande knien , we zien steeds meer dieren die de achterpoten niet meer onder het lijf zetten maar buiten het lijf zetten. Dieren met een hoge en kromme rug zijn bijna altijd te lang, let op dat ze halsloos is, als deze basis eigenschappen niet tot uw fokmateriaal horen moet u gaan selecteren, zorg dat uw dieren niet te klein worden, ieder jaar dat u met uw eigen lijn doorfokt worden uw dieren steeds meer dwerg [dus kleiner] Doorgaan met foute dieren lopen altijd tot een teleurstelling uit.

De kop en oren, we weten eigenlijk allemaal wel wat de ras eigenschappen zijn, en wat ideaal is om te zien, toch zien we maar al te vaak dat er gefokt wordt met dieren die in de basis niet goed zijn,

Een mooie ronde kop moetje echt op selecteren,als je doorgaat met dieren die lang zijn in koplijn dan leg je deze eigenschappen vast in je foklijn en dit is niet wenselijk, let op kop breedte, veel te vaak zien we dieren met muizenkoppen, veel te spits, Oor aanzet moet echt breed zijn, als je dieren hebt met iets een vouw in de oren moetje daar niet mee verder gaan, je ziet later misschien wel generaties later dat dit terugkomt. En het is zeer hardnekkig, dit geldt ook voor de oorvorm, schenk daar echt aandacht aan. Ook oren worden ieder jaar korter als u in een vaste lijn fokt, [dus weinig tot niets bij koopt], maar je eigen foklijn opzet. Waar we heel goed op moeten letten is de stand van de oren, als ze maar hangen is geen goede instelling, oren moeten recht naar beneden hangen, watje veel ziet .vooral bij kortere oren is dat ze schuin naar voren steken, ban dit fenomeen uit want het vererft heel sterk en je zit er zo onder. Bij een goed behang zullen de kronen ook altijd goed ontwikkelen [dit gaat altijd samen]

Een goede volle Pels is per kleur vaak anders , toch moeten we met de fokdieren er al mee beginnen te     letten op mooi volle pelsen met voldoende onderwol, mijn ervaring is dat als je steeds in dezelfde kleurslag blijft datje pelsen dunner worden, om dit te voorkomen zou je kunnen kruisen met een andere kleur mits de kleur dit toelaat.

Natuurlijk zijn dieren in een verharingsperiode niet mooi, natuurlijk is bij een jong dier wat nog niet in de verharing is geweest de pels niet optimaal, maar als ze na 1e verharing niet mooi vol zijn dan komt dit nooit meer, want hoe ouder het dier, hoe minder vol de pels [kijk maar bij mensen] Wat ik zie zijn dieren met te weinig onderwol, dit kun je niet met voer of koude winters krijgen, maar moet je door een goede ram en een goede voedster verbeteren, dit is de enig manier.

Conditie van je fokmateriaal is zeer belangrijk, zorg voor regelmaat in je voeding, ik vind hooi-korrel en water nog steeds een geweldige basis, voer fokvoedsters nooit te dik, je krijgt ze dan vaak moeilijk drachtig, maar te magere dieren is zeker niet goed, want bedenk dat de jongen veel vragen van je fokvoedster, zelf voer ik een voedster vaak iets bij met wortel en voederbiet zodat ze iets extra's krijgen aan vitamines, zorg voor een goede hygine in je stal, dus met regelmaat de mesthoek verwijderen. Bij een mooi groot nest van 4 a 5 stuks haal ik de jonge dieren nooit in n keer bij de voedster weg, maar in 2 keer.

Om jonge dieren voorspoedig op te laten groeien doe ik de rammen apart van de voedsters zodat ik mijn jonge rammen steviger kan voeren.

Moeilijk, ja natuurlijk, het gaat niet vanzelf je hebt zo maar geen topper, maar ik verzeker u dat fokken begint met selecteren.

Is dat leuk, nee natuurlijk kan het pijn doen om dieren waar je een hoge verwachting van had om die weg te moeten doen.Maar zonder een goede basis heb je weinig kans.Probeer niet alles in n jaar te willen bereiken maar stippel een plan uit om iedere keer iets te verbeteren, want je hele stal opruimen is ook weer niet de bedoeling.

Kijk maar eens kritisch naar uw eigen stal en ga selecteren.

Stap voor stap.

Succes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n