Index                                                        

 

 

Bron:Artikel NHD Forum.

Fokcombinaties bij Nederlandse Hangoor Dwergen .  Door Vincent Rompelberg

 

Type en Bouw

Voor het fokken van Nederlandse Hangoor Dwergen moet bij het type en bouw gelet worden op dieren die kort van lichaam zijn en breed in schouders en achterhand.

De voedsters mogen voor de fok best wat te groot zijn .Dit is beter voor het krijgen van de jongen, want een kleine voedster krijgt vrij moeilijk jongen. Dit is ook vaak een euvel bij Polen en Kleurdwergen.

De rammetjes moeten kleiner zijn van type en bouw. Ze moeten niet, als ze overjarig zijn , zwaarder zijn dan 1650 gram, anders zijn de jongen weer te grof en daar willen we toch eigenlijk van af. De rammetjes  moeten dus goed zijn  gedrongen en krachtig van bouw.

 

De kop.

De kop is een zeer belangrijk onderdeel. Een Hangoor met een muizenkopje combineert niet. Bij het selecteren van fokdieren letten we vooral op de kop. Het neusbeen moet goed gebogen zijn, met genoeg vulling boven de neus en ogen. De kop moet breed zijn tussen de ogen en breed aangezet bij de kaken. De kaken behoren dus erg breed te zijn en de wangen goed ontwikkeld.

Kortom: een goed fokdier moet een goed ontwikkelde kop hebben, want dit verft nogal sterk.

 

De oorlengte.

De lengte van de oren van de rammetjes kan beter iets korter zijn ( ongeveer 22 cm).Fok daarom met kleinere geblokte rammetjes, die hebben vanzelf meestal iets kortere oren.

Bij de voedsters mogen de oren 26-27 cm zijn. Dit hangt weer gedeeltelijk samen met de grootte van de voedster. Vaak hebben de jongen uit deze combinatie de ideale oorlengte, maar met een marge van 0,5 cm verschil.

 

De oordracht.

De oordracht is heel erg belangrijk, want als de oren niet loodrecht naar beneden hangen, dan is dat een raar gezicht. Als de oren korter zijn, dan hangen ze vaak uit het lood.

Voor de fok hebben we dieren nodig die de oren goed hebben hangen. Het beste is als dit de voedsters zijn, omdat ze ook langere oren hebben. Dit hebben we al gezien bij het onderdeel “oorlengte”.

Bij de rammetjes moet erop gelet worden dat de oren loodrecht of bijna loodrecht hangen.

Wordt er gefokt met dieren die een slechte oordracht hebben, dan hebben de jongen dat meestal ook, of het zou een toevalsproduct moeten zijn.

 

De kronen.

Uit ervaring blijkt dat de dieren met de fraaie koppen, meestal minder goed ontwikkelde kronen hebben. Dieren met een muizenkopje hebben daarentegen goed ontwikkelde kronen.

Met dit gegeven kunnen we beter rekening houden en gewoon fokken met dieren die fraaie koppen hebben. Er kan beter wat minder gelet worden op de kronen. Zijn de dieren met de fraaie koppen uitgerust met mooie kronen, dan is dit mooi meegenomen.

 

De conditie.

De conditie van de fokdieren moet natuurlijk altijd goed zijn, anders leidt dit tot teleurstellingen.

Zorg daarom voor een goede voeding en fris, schoon drinkwater en eventueel aangevuld door hooi, wortels , sla enz.

 

Dit zijn enkele ervaringen, die ik heb opgedaan bij het fokken van Nederlandse Hangoor Dwergen. Ik hoop dat beginnende fokkers ,Nederlandse Hangoor Dwergfokkers, of misschien ook ervaren fokkers, aan dit artikel iets hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n