|
De verzorging van je Nederlandse Hangoor Dwergen
Benodigdheden van een konijnenfokker
1 Het hokken/kooien/konijnenverblijven moeten ruim genoeg zijn.De konijnen moeten genoeg ruimte hebben om te lopen en rechtop te staan/zitten.Het dakje moet ruim genoeg oversteken, zodat het niet zo gemakkelijk inregent.Het hok staat op poten, waardoor er geen honden en katten bij kunnen. Zo is er ook minder last van optrekkend vocht.Het hok moet minimaal 30 cm van de grond af staan.Het maakt ook gemakkelijker schoon.Het hok moet op een beschutte plaats staan.Niet in de felle zon ( een konijn heeft een grote hekel aan warmte/ felle zon en kan zelfs een zonnesteek krijgen!) en dat het niet gauw zal inregen/sneeuwen/waaien Minimale afmetingen van een hok voor Nederlandse Hangoor Dwergen: lengte x breedte 60x50cm en 40 cm. hoog .
Een konijn kan men zowel binnen als buiten houden.Ook in de winter kan het konijn buiten blijven, als men zich aan bovenstaande regels houdt.Een konijn kan goed tegen de kou, zelfs tegen strenge vorst.Als het maar niet tocht! Hang bij strenge vorst iets voor het hok, b.v een oude mat , en geef het konijn extra stro zodat het zich kan “onderstoppen”als hij daar behoefte aan heeft.En zorg vooral voor een droog hok!Erg belangrijk bij flinke kou.
<Nachthokje in het hok.Hierin kunnen ze zich verstoppen, op gaan zitten,of beschermen tegen de wind.Vaak maken ze hierin ook het nest.
< In een buitenren kunnen ze lekker gras eten en hebben ze iets meer bewegingsruimte. Als er géén gaas onder de ren zit, kunnen ze zich een weg naar de “vrije wereld”graven.Dus..pas op! Laat een konijn dat niet gewend is om gras te eten niet te lang in de ren. En zeker een jong konijntje niet. Dat geeft meestal diaree / spijsverteringsproblemen. Pas ook op voor nat gras!
2 Waterflesjes / waterbakjes / water containertjes < Ik geef de voorkeur aan een waterflesje of watercontainertje Als het konijn uit het flesje drinkt hoor je het kogeltje, dat in het drinktuutje ,zit tikken. Als men het water in een bakje doet, gooit het konijn dit vaak om en daardoor wordt het hok onnodig nat. Vaak wordt een waterbakje ook bevuild met keuteltjes en urine. Een watercontainertje kan van boven gevuld worden. Erg handig als men meerdere konijnen heeft. Men kan met een gietertje de containertjes vullen.
<Watercontainertje
3 Voerbakjes
< Stevig voerbakje Gebruik een stevig stenen bakje, anders gooit het konijn dit om of gaat er mee schuiven. Dit bakje is aan de onderkant breder dan aan de bovenkant, daardoor kan het niet omvallen als het konijn zijn/haar pootjes erop zet.
4 Konijnenvoer
1 = ongemengd konijnenvoer 2 = gemengd konijnenvoer
In de dierenspeciaalzaken verkoopt men kant-en-klaar konijnenvoer in de vorm van geperste korrels: Biks of krachtvoer genoemd. Zowel gemengd als ongemengd. Gemengd voer: Naast de geperste korrels ( die alle benodigde voedingstoffen bevatten) zijn er ook b.v maïskorrels,gedroogde erwten, haver, gerst, zonnebloempitten, gedroogde wortel etc. aan toegevoegd. Er bestaat ook gemengd voer waar wat hooi door zit.
5 Stro, hooi en houtschaafsel Aubiose = Hennepstrooisel
Stro en houtschaafsel worden als bodembedekking voor het konijnenverblijf gebruikt. Houtschaafsel op de bodem en daarover het stro.Houtschaafsel neemt goed vocht op. Let op: houtschaafsel moet niet te grof /scherp zijn.( Ik gebruik houtschaafsel 1e klasse) Hooi wordt vooral gebruikt als konijnenvoer.Het konijn moet dagelijks vers hooi hebben.Dit bevat veel voedingsstoffen, maar is vooral onmisbaar voor een goede spijsvertering.
6 Nageltang en Pincet
Nageltang , nodig om de nagels van de konijnen te knippen. Te koop in de dierenspeciaalzaak.Soms ook te koop op kleindierententoonstellingen.
Pincet, nodig om bij zwarte en blauwe konijnen, om de eventuele enkele witte haartjes uit de pels te verwijderen.Hiervoor kunt u een gewoon pincet gebruiken, te koop bij uw drogist.
7 Stoffer en blik , krabber en schep. Krabber: b.v een ijskrabber die men gebruikt om de autoruit schoon te maken of een verfkrabber. Hiermee komt u goed in de hoekjes.
8 Ontsmettingsmiddel Dit doodt alle virussen en bacteriën .Een veel gebruikt middel is Halamid-d.Dit is poeder dat je in water kunt oplossen. Kijk voor de beschrijving van dit product op www.veip.nl Er kan ook Dettol worden gebruikt.
9 Dierenkam en borstel
Kam en borstel, te koop in de dierenspeciaalzaak en op sommige kleindierententoonstellingen. Als borstel kun u ook een oude haarborstel van uzelf gebruiken.
10 Bezem voor opvegen gevallen stro etc
11 Weegschaal om uw konijnen te wegen . Er zijn diverse soorten weegschalen, o.a digitale weegschalen die zeer nauwkeurig wegen. U kunt ook een weegschaal kopen in een winkel voor huishoudelijke artikelen. Let op het max. gewicht dat de weegschaal kan wegen. Voor het wegen van Nederlandse Hangoor Dwergen heeft u een weegschaal nodig die tot 2 kg. weegt, daar het ideale gewicht van dit ras tussen de 1,15 1n 1,6 kg ligt. Let op de weegschaal een ruime kom heeft of draagvlak, zodat uw konijn erop kan zitten of erin.
12 Meetlat om de oorlengte van het konijn te meten. Bij de Nederlandse Hangoor Dwerg meet men de oorlengte van oorpunt tot oorpunt, inclusief de schedel.
13 Flessenragertje , een borsteltje om de waterflesjes aan de binnenzijde te kunnen schoonmaken. Hiervoor kunt u een borsteltje gebruiken die ook gebruikt wordt om babyflessen schoon te maken. Dit is te buigen in allerlei vormen en hoeken.
Bezigheden van een konijnenfokker
A Aanschaf / maken van hokken en onderhoud van de hokken
Het kopen van een hok/konijnenverblijf: Een hokje voor 1 of 2 konijnen is te koop bij een dierenspeciaalzaak of tuincentrum. U heeft keuze uit binnen en buiten kooien/hokjes. Let op de grootte van het hok. De dierenspeciaalzaak verkoopt vaak konijnenverblijven voor kleine -of dwergkonijnen. Voor konijnenverblijven/hokken voor grotere konijnen of zgn. “konijnenflats” voor meerdere konijnen moet u naar een speciaalzaak op dat gebied. U kunt uw hok/konijnenflat ook laten maken. U kunt uw wensen, zoals materiaal , grootte van de hokken e.d. opgeven. Het maken van een hok/konijnenverblijven: Een handige doe-het-zelver kan het beste zijn hokken zelf maken. Het bespaart veel geld, men kan het naar eigen wens maken en evt. op de plaats waar het moet staan vast maken. Het moet vooral functioneel en praktisch zijn en hoeft natuurlijk geen schoonheidsprijs te halen. Al zal een mooi hok wel bewonderd worden door collega-fokkers.
Maakt u zelf een hok? Hier wat tips: •Zorg dat u straks gemakkelijk bij de hokken kunt, dus niet te hoog en niet te laag bij de grond • Zorg dat het gemakkelijk schoon gemaakt kan worden, dus aan de binnenzijde zo glad mogelijk, b.v verstevigende palen aan de buitenzijde van het hok.• Lades er in vergemakkelijken het schoonmaken.•Voor ieder hokje een apart deurtje. Als je het hok opent wil het konijn namelijk altijd graag naar zijn buurman of buurvrouw.•Als men tussen twee hokken een uitneembaar tussenwandje maakt, kan men die verwijderen als een konijn jongen heeft en meer ruimte nodig zal krijgen • Misschien een idee om het hok verrijdbaar te maken? Zo kan het het hok naar de vuilnisbak “gereden”worden en gemakkelijker op een andere plaats gezet worden.• Het gaas niet te grof. Zorg dat de jonge konijnen niet door het gaas of de spijltjes naar buiten kunnen.•Als u geen lades maakt, maak dan een uitneembaar plankje aan de onderzijde/voor. Zo valt het stro er niet zo gauw uit bij het openen van het hok. • Hout is het meest gebruikte materiaal. Voelt aangenaam aan voor het konijn. Watervast - multiplex kan ook goed gebruikt worden. Beton of steen voelt koud aan voor het konijn.•Het konijn moet zich veilig en beschermd voelen in het hok, dus het moet maar aan één zijde open zijn/gaas. Graag ook nog een gedeelte waarachter het konijn zich kan verschuilen/verstoppen. Het onderhoud van de hokken/konijnenverblijven Het spreekt van zelf dat als u langere tijd uw hokken wilt gebruiken u deze goed moet onderhouden. - De dakbedekking zal af en toe vernieuwd moeten worden. Als het gaat lekken worden de hokken vanbinnen nat en dit is slecht voor de konijnen. - Het hok zal geregeld een nieuw verfje/lak nodig hebben om verrotten te voorkomen. Ook de binnenzijde is belangrijk om te onderhouden. Urine zal in het onbehandelde hout dringen! - Controleer het hang en sluitwerk . - Ook het gaas moet af en toe vernieuwd worden. Let op scherpe punten bij beschadigd gaas: Zowel u als uw konijn kunnen zich bezeren.
B Het aanschaffen van een konijn of konijnen Mijn advies: Koop je konijn bij een konijnenfokker .Je ziet wat je koopt, je kunt de voorouders zien, je kunt gegevens van het konijn krijgen; zoals een stamboom/ kleurslagen voorouders. Vaak krijg je ook adviezen en tips en kun je er voor je vragen terecht. Als je een konijn koopt op een tentoonstelling moet je afgaan op wat je ziet. Probeer bij de vorige eigenaar de gegevens te achterhalen. Als men de stamboom/kleuren kent, kan men weten welke kleuren jongen hij/zij kan voortbrengen.
Het verkopen van konijnen -Je kunt ze te koop aanbieden op Internet. B.v op www.marktplaats.nl of op de bladzijde van je speciaalclub. Voor de Nederlandse Hangoor Dwergen is dit: www.nederlandsehangoordwergenclub.nl - Als je lid bent van een vereniging en aangeeft dat je konijnen te koop hebt, kunnen mensen dit aan een vrager doorgeven. Vaak wordt een vereniging benaderd door mensen die een konijn zoeken. - De dierenwinkel heeft soms belangstelling. Met ingang van 1-1-2003 is de wet veranderd. De dierenwinkel moet “garantie”geven op de dieren die hij verkoopt. Daardoor is de belangstelling van de dierenwinkel op konijntjes te koop van een particulier afgenomen.
Het laten inslapen van konijnen kan soms nodig zijn. Een ziek konijn is soms niet meer te redden en dan is laten inslapen de enige oplossing. Het komt helaas ook nog wel eens voor dat een besmettelijke ziekte de konijnen treft,dat men meerdere konijnen moeten laten afmaken. Dit is niet bepaald het leukste werkje van een konijnenfokker. U kunt natuurlijk altijd naar een dierenarts.
C Verschoon de konijnenverblijven , waterflesjes en voerbakjes regelmatig Zeker 1 x per week! Soms is eerder nodig. Sommige konijnen drinken veel en plassen dus ook veel. Een nat en vies hok stinkt en geeft ongedierte meer kans! En een vies hok is ook onprettig voor het konijn. Één à twee maal per jaar moet het konijnenverblijf extra schoongemaakt worden met een ontsmettingsmiddel dat speciaal geschikt is om dierenverblijven te reinigen. ( 8 ) Ik gebruik Halamid-d. Kijk voor de beschrijving van dit product op: : http://www.veip.nl/prod/0001.htm Dit doodt alle virussen en bacteriën . Tussendoor kun je de hokken ook een keer schoonmaken met sodawater of een sopje. Laat het hok wel goed drogen voordat het konijn er weer in gaat.
Was de konijnenbakjes gelijk met het verschonen van het hok. Maak ook het waterflesje goed schoon.Hiervoor gebruikt u een flessenrager.
D De voeding Het konijn wordt dagelijks 2 x gevoerd: 1 x groenvoer en 1 x droog/hardvoer. Geef bij het morgen of avond eten ook altijd • vers hooi. Hooi is noodzakelijk voor een goede spijsvertering en als u het hooi in een ruifje doet blijft het schoon en droog. •Voeren moet op regelmatige tijden gebeuren •s’Morgens geef ik de konijnen groenvoer: Niet te veel en beslist niet nat, anders raakt het konijn aan de diarree. •B.v: een stukje wortel, groen van de wortels, stukje appel, appelschillen,boerkoolblad/stronk, andijvie, paardenbloemblad. • De meeste konijnen zijn ook dol op een harde gedroogde boterham. Het brood droog ik in een schaaltje op de verwarming. • s’Avonds ( tussen 17u en 19u)geef ik biks. Dit is de hoofdmaaltijd. Konijnen zijn namelijk s’nachts het meest actief! Als maatbakje gebruik ik een klein tomatenpureeblikje. Dit komt overeen met +/- 60 à 70 gram. Biks is geperst graan. Dit bevat alle voedingstoffen die een konijn nodig heeft. Geef je konijn niet te veel te eten! Hij / zij wordt gauw te dik en te zwaar. Te “vette”voedsters worden moeilijk drachtig. Bovendien is het ongezond. •Water Het konijn moet de gehele dag over vers water kunnen beschikken.
Af en toe geef ik vitamine/mineralen druppels voor knaagdieren.B.v in een periode dat ze verharen of drachtig zijn .Soms wil het helpen bij een konijn dat moeilijk drachtig wordt.
Er moet extra aandacht gegeven worden aan de voeding bij: uit”Kleurdwergen” van B.J Wermer •Drachtige voedsters Geen geweekte erwten of lijnzaad. Dit kan diarree geven en de behoefte op gedekt te worden vergroten. Geef bijv. extra : gedroogd oud brood, hooi,wortel, boerkool, vers gras.( Niet nat!)En denk eraan: Altijd vers water.Vocht is bij een drachtige en zogende voedster extra belangrijk. •Zogende voedsters Zogende voedsters vermageren snel .Het spenen neemt veel kracht van de voedster. Daarom moet ze extra voer hebben. Geef haar bijv. gedroogd brood .Men kan ook iets melk door het drinkwater doen.Wel regelmatig verversen i.v.m het zuur worden van de melk. •Konijnen in de verharing (zie verharing ver naar beneden deze bladzijde) •Fokrammen Een ram die regelmatig moet dekken gebruikt extra energie. Geef iets extra haver of geweekte erwten. Geweekte erwten(die niet langer dan 24 uur in het water moeten blijven ) bevatten vit.E.Net als haver. Ze vinden dit vaak ook erg lekker. •Pas gespeende jonge konijnen die pas bij de moeder weg zijn. Wees voorzichtig met groenvoer!Dit geeft snel spijsverteringsstoornissen bij zulke jonge diertjes. Let op dat ze ook altijd over vers hooi kunnen beschikken, net als de andere konijnen. Hooi is onmisbaar voor een goede spijsvertering! Ze zullen de moedermelk in het begin missen. Het eiwit en vetgehalte van de moedermelk is erg hoog namelijk.
E Pak je konijn regelmatig op Je ziet zo of er iets is veranderd of niet goed is .Kijk in de oren, naar de oogjes en zijn achterwerk en plassertje. Is alles goed schoon en niet ontstoken? Vertrouw je het niet? Ga naar een dierenarts of vraag advies aan een collega konijnenfokker.
G Ziekten kijk op : Het zieke konijn
De tanden van het bovengebit horen, als het gebit gesloten is, voor de ondertanden te vallen. Zie ook : Het zieke konijn bij :Tanden
Klemgebit = tanden staan recht op elkaar, dus niet beitelvormig. Olifantsgebit = de tanden zijn krom gebogen en dus niet beitelvormig Trapgebit = Indien één of meer kiezen boven de andere uitsteken , dan ontstaat het trapgebit
De Verharing (kleurdwergen.B.J Wermer) Voor het konijn volwassen is heeft het ongeveer 3 verharingen gehad. De 1e verharing: rond de 6e week. De 2e verharing: rond de 6e week. De 3e verharing rond de 4 of 4 ½ maand. Daarna nog eens als het ongeveer 7 maand oud is. Een volwassen konijn verhaart in het voorjaar en in het najaar. Een verharing duurt enkele weken. In een verharingsperiode heeft het konijn extra bouwstoffen nodig voor het vormen van nieuw haar.
U kunt het konijn “helpen”met zijn verharing door het regelmatig te borstelen of kammen.(9)Trek niet te hard, dat beschadigt de huid!De verharing herkent men duidelijk het oude afstervende haar en het nagroeiende haar is zichtbaar en te onderscheiden. Niet enkele in ’t rond vliegende haren, maar flink loslatend haar is als verharing te beschouwen.
F Beoordelen welke konijnen je behoudt en welke je weg moet doen Dit valt niet altijd mee. Soms doet men een konijn weg...dat achteraf toch heel mooi is geworden. En soms ziet een jong konijn er prachtig uit... en later blijkt het op de shows toch niet zo'n succes te zijn. Soms is het handig om een ervaren fokker te vragen u daarbij te helpen.
I Nagels knippen Let op de lengte van de nagels! Deze moeten geknipt worden als ze te lang zijn .Hiervoor bestaat een speciaal nageltangetje. Deze is te koop in iedere dierenspeciaalzaak. Knip niet in het leven van de nagel. Als je de nagel tegen het licht houdt, zie je het roze door de nagel heen schijnen. Let extra op de "duimnagel"van de voorpootjes. Deze groeit gemakkelijk krom en in het voetje. Dit is pijnlijk voor uw konijn.
J,K, L en M kijk eens op de pagina Hoe & wat voor de beginnende konijnenfokker
N Wie gaat er voor je konijnen zorgen als je op vakantie bent? Dit is voor velen een probleem. Denk eens aan een collega konijnenfokker. Hij/Zij zorgt dan voor jouw konijnen en jij zorgt voor zijn/haar konijnen in de vakantie. Zoek iemand die er aandacht en tijd voor heeft of er tijd voor vrij wil maken. Iemand die weet/begrijpt dat het belangrijk is voor jou en je konijnen.
|
n
|
---|