Index                                                        

 

 

Bron:artikel van het NHD forum.Vermoedelijk afkomstig uit het tijdschrift Fokkersbelangen.

De bouw van de Nederlandse Hangoor Dwerg  = fragment uit : De Nederlandse Hangoor Dwerg in optima  : door M.A.Verhelst

 

 

Type en bouw: Ik citeer hier letterlijk de Standaard: De Nederlandse Hangoor Dwerg moet een Franse Hangoor in miniatuur zijn.Het lichaam is kort en gedrongen, halsloos, breed in schouders en kort. De nek is kort en krachtig ontwikkeld. De rug loopt vanuit de nek in een lichte welving nar de fraai afgeronde achterhand.De afronding van de brede achterhand verloopt in een korte ronding.Deze ronding mag beslist geen scherpe hoek vormen.De benen zijn stevig, kort en dik.

Het staat er zo eenvoudig. een Franse Hangoor in miniatuur formaat.Geen aparte verschijning dus.Zie maar het paard naast de pony.Ik ben het gaan zoeken in circels.Zie figuur 1: In zijaangezicht gezien , twwe cirkels vormen het lichaam, de 3e cirkel is de kop-welek voor 1/4 deel in de 2e cirkel overgaat: zie daardoor : halsloos type. In bovenaanzicht, figuur 2, twee en 3/4 citkel overal even breed met daarnaast de hangende oren.Alles mooi afgerond.Flinke stevige voorbenen.De achterbenenparallel staande aan de lichaamslengte .Zie figuur 3.Daardoor vertoont de achterhand alles mooi afgerond. De kop zit 1/4 cirkel in de voorste cirkel van het lichaam, daardoor is de nek zeer krachtig en halsloos.De ruglijn verloopt van in de nek horizontaal naar de achterhand, men voelt als het ware het gespierde vlees op de rug zitten.Iets naar buiten staande achtervoeten, zie figuur A,vertonene al gauw platte achterbillen.Ook de knieen  mogen niet buiten de ronding steken, dit is namelijk erg storend. Het staartje kort tegen het lichaam geplaatst en verticaal gedragen.Zie daar het type in optima forma.

           Goed

 

 

 

 ↑1:  Zijaanzicht                                                                          ↑2:   Bovenaanzicht

 

 

 

←Achteraanzicht

↑3:Onderaanzicht:Goede achterbeenstand en brede voorhand

 

 

 

← Oordracht: niet vertikale oordracht

↑ 4:Oordracht vooraanzicht

Pels en pelsconditie:De pels is dicht, zacht en glanzend met veel onderwol.Ook de lengte van de pels speelt hierbij een rol, deze mag absoluut niet te lang zijn.Het moet echter ook geen korte pels zijn  als van een pool of kleurdwerg.Een hoop pelsen moet echter wel rijker in onderwol zijn.Vele pelsen kunnen nog dichter.Ook de glans der pels ontbreekt in veel gevallen.De pelsconditie is een geheel doorgehaarde pels zonder los zittende haren of kale plekjes.Straffen we hem voor pelsconditie , dan mag men hem later niet meer straffen op zijn kleur door op de kaart te laten schrijven: is nog niet klaar.Men doet hem dan voor een onderdeel 2x straffen en dat is niet juist.

Kopvorm en behang:De kop moet sterk ontwikkeld zijn, breed tussen de ogen met sterk ontwikkelde wangen en snuit.Het neusbeen is sterk gebogen.De kopvorm zie ik als een cirkel waar bij het oog net boven het middelpunt ligt.Ik heb het al eens voorgesteld als een tennisbal, die die vergelijking gaat ook goed op.Nast breedte tussen de ogen moet hij in zijpprofiel ook vulling hebben boven het oog.Zie figuur 1.Wanneer men de oren naar boven doet moet de verhouding van de voorzijde oog tot aan de snuit constant zijn van achterkant oog tot aan de wortel van het oor.Wanneer deze beide afstanden gelijk zijn heeft men on zijprofiel pas een goede kop.In voorprofiel moet hij deze ons tonen als een cirkjel met die uitzondering dat aan de boevenzijde 2 verhevenheden zitten, wat we de kronen noemen.Hoe steviger de oren van structuur zijn hoe beter de kronen ontwikkeld zijn.Zie figuur 4.In zijprofiel moeten de oren vertikaal hangen, mooi afgerond zijn zonder scherpe ruggen of kartelingen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd.In voorprofiel dienen de oren in hoefijzer vorm te worden gedragen.Zie figuur 4.Dit laatste zal echter nog wel een vrome wens blijven daar ik dat zie als 1 der moeilijkste facetten bij onze NHD. De oorlengte per 1-3-1993: 21 t/m 26 cm.Deze worden gemeten van punt tot punt, inclusief de schedelbreedte.De oorlengte dient echter in verhouding te zijn tot het corpus, zo passen oren van 26 cm niet bij een diertje van 1250 gram., net zo min passen oren van 21 cm bij een diertje van 1650 gram. Het mooiste is als oren 1,5 - 2 cm onder de schedel hangen, dit geeft het mooiste accent.Zo is zelfs de schaalopening naar voren gekeerd een uitsluitingsfout.Zie figuur B.

                              Fout

 

←A;Onderaanzicht: Foutieve achterbeenstand, voorhand moet breder.

 

 

 

 

←B.Oordracht: schaalopening naar voren is foutief.

 

 

↑Oordracht te wijd                             ↑Te puntige oorvorm

en te weinig                                          met scherpe rug in oor

hoefijzervormig.

Nederlandse Hangoor Dwerg

Madagascar, ram , oud.

1e F .

Oneto 1992, van J.G Westendorp

 

 

Nederlandse Hangoor Dwerg

Wit, ram, jong.

1eF.

Intershow 1992, van W.van Leeuwen

Een fraai kort type diertje met ZG bouw en goed gevulde schouders. ZG kop en behang, G beentjes.Fraaie kleur en Fraaie pels.